03 425 54 00
O podjetju
Domov / Toplotne črpalke / Novogradnje s toplotno črpalko zrak/voda – industrijska stavba

Novogradnje s toplotno črpalko zrak/voda – industrijska stavba

Industrijske stavbe so obsežne, zato je treba pred novogradnjo temeljito razmisliti o energetskem sistemu, saj lahko slaba izbira povzroči znatne nepotrebne stroške. Toplotna črpalka zrak/voda je tudi za industrijske stavbe ena najgospodarnejših, najvarčnejših in od razmer na trgu neodvisna rešitev.

Izzivi s katerimi se soočate

Toplotna črpalka zrak/voda rešuje  

Visoke cene fosilnih goriv in negotovost pri dobavi

Ogrevanje s fosilnimi gorivi postaja preteklost. Energetska politika Evrope se odmika od konvencionalnih virov, kot sta plin in kurilno olje. Cena energije je vpeta med razpoložljivost virov in povpraševanje na trgu. Priča smo velikim spremembam, ki kažejo na negotovo prihodnost teh doslej glavnih virov energije za ogrevanje.

Energija iz zraka vodi do energijske neodvisnosti

Toplotna črpalka zrak/voda lahko zelo pripomore k energijski neodvisnosti vaše stavbe. Za delovanje porabi malo električne energije in je učinkovita rešitev med obstoječimi alternativami. Industrijska stavba, ogrevana s toplotno črpalko zrak/voda, bo v prihodnosti za energijsko samooskrbo potrebovala manjšo sončno elektrarno in hranilnik električne energije kot stavbe, ki se ogrevajo z alternativnimi rešitvami.

Visoki stroški ogrevanja z obstoječim ogrevalnim sistemom

Na skupni strošek ogrevanja poleg cene energenta vpliva tudi energijska učinkovitost ogrevalnega sistema. Najvišji izkoristek lahko pričakujemo od kondenzacijskih kotlov. V najboljšem primeru je ta skoraj 100-%, kar pa je pogojeno s stopnjo kondenzacije. Konvencionalni kotli na olje ali biomaso imajo relativno nizke izkoristke. Posebej nizko učinkovitost imajo tovrstni sistemi pri ogrevanju sanitarne vode v poletnih mesecih, ko izkoristek pade tudi pod 60 %. To je v kombinaciji z višjo ceno primarnega energenta vzrok za visoke stroške ogrevanja.

Energijska učinkovitost vse leto

Pri toplotnih črpalkah zrak/voda je poraba energije zmanjšana na najnižjo raven z neprekinjenim optimiziranjem treh ključnih parametrov delovanja: pretok zraka, pretok hladiva in pretok tekočine v ogrevalnem sistemu. Na ta način zmanjša vaše stroške ogrevanja do 75 % na letni ravni. Energijo, pridobljeno iz zraka v okolici, uporabi za ogrevanje sanitarne vode in distribucijo v sistemu ogrevanja prostorov ter nudi učinkovit prihranek energije pri ekstremno nizkih temperaturah, tudi pri –20 °C. Elektrika je energijski vir z daleč najbolj stabilno ceno med vsemi energenti, kar ob visokoučinkoviti grelni napravi pomeni minimalni vpliv trenutnih razmer na končni strošek ogrevanja.

Življenjska doba ogrevalnega sistema je do 15 let

Izkušnje kažejo, da je povprečna življenjska doba ogrevalnega sistema približno 15 let. Tudi če je peč po pretečenih 15 letih še uporabna, se v takšni dobi že toliko spremeni situacija na trgu ali pa tehnologija napreduje, da je zamenjava za drug energent smiselna. Ob upoštevanju, da s sistemom na fosilna goriva v tej dobi nismo ustvarili prav nobenega prihranka, odločitev za zamenjavo ni težka.

Dolga življenjska doba toplotne črpalke zrak/voda

Življenjska doba pravilno nameščene in vzdrževane toplotne črpalke zrak/voda je v povprečju 20 let in več. Bistveno je tudi, da se investicija v toplotno črpalko zrak/voda, glede na prihranke, ki jih ustvari, izplača že v povprečno 10-15 letih.

Strah pred višjo vrednostjo investicije

Investicija v toplotno črpalko je nedvomno višja v primerjavi z alternativami na fosilna goriva. Ali se ta investicija sploh kdaj povrne in če se, kdaj?

Investicija se v življenjski dobi toplotne črpalke zrak/voda več kot povrne 

To je naložba, ki se v svoji življenjski dobi povrne v 10-15 letih, nato pa se prihranek le še povečuje.

Pri menjavi starega sistema na fosilna goriva z novim ali pri prehodu na drugo gorivo ali biomaso lahko pričakujemo le malenkost nižje stroške in večjo zanesljivost, občutnih prihrankov pa ni. Toplotna črpalka zrak/voda deluje tudi do 20 let in več ter vam v tem obdobju zagotovi varnost in trajno nizke stroške ogrevanja. Ključno pa je, da se vam ne bo več treba odločati o energentu in primerjati cen energije na trgu, saj boste imeli optimalno rešitev.

Zahteven in invaziven poseg

Montaža toplotne črpalke zahteva poseg v okolico hiše, hkrati pa je toplotna črpalka estetsko in zvočno moteča. Zunanje enote lahko povzročajo tudi čezmeren hrup in vibracije, najbolj pa jih občutijo sosedje v strnjenih naseljih.

Nemoteč poseg v okolico

Pri sistemu zrak/voda niso potrebna nobena predhodna gradbena dela in je poseg v okolico ničen. Toplotna črpalka sicer ima zunanjo enoto, ki pa ima sodobno obliko in se popolnoma zlije z okolico. Delovanje je tiho, brez vibracij, črpalka pa zavzame izredno malo prostora, približno toliko kot sodoben hladilnik.

Svetovanje z izračunom prihranka

Ker ima vsaka stavba sebi lastne specifike in je težko približno oceniti prihranke, smo za vas pripravili preprost vprašalnik.

Koliko prihranim?

Vprašajte našega strokovnjaka

Želite izbrati popoln sistem ogrevanja in hlajenja za svoj dom ali poslovni prostor? Naši strokovnjaki vam bodo pri odločitvi svetovali in poskrbeli za energetsko učinkovitost sistema ter vašo brezskrbno prihodnost.

Kontaktirajte nas
Pokličite nas
+386 3 425 54 00

Ponujamo vam celovito rešitev za toplotne črpalke zrak/voda

Optimalna rešitev za vsako nepremičnino.
Toplotne črpalke svetovno priznanih proizvajalcev.
Pošten in odkrit odnos.
Svetovanje pri izbiri optimalne rešitve.
Strokovnost pri vseh fazah projekta.
Svetovanje in podpora na terenu ter na daljavo.

Koliko boste prihranili?

Geotermalna toplotna črpalka zaradi svoje visoke učinkovitosti omogoča najvišje prihranke med vsemi ogrevalnimi sistemi! Preverite kako se geotermalna primerja z ostalimi sistemi in kakšni so prihranki?

Preverite prihranek

Študije primerov izvedbe toplotnih črpalk zrak/voda

Toplotna črpalka zrak/voda v novozgrajeni hiši v Ljubljani

Uporabnik: Mateja B.
Kraj: Ljubljana
Model toplotne črpalke: Thermia Atec 9 Plus
Leto vgradnje: 2017
Velikost stavbe (m2): 200
Izolacija stavbe: 20 cm stene
Vrsta ogrevanja: talno

Premišljena izbira sistema ogrevanja in hlajenja v novozgrajeni hiši v Ljubljani

Opis izhodiščne situacije in izziv stranke

Prejeli smo klic gospe, ki je iskala rešitev ogrevanja objekta in sanitarne vode za novogradnjo. Ker je bila hiša v zadnji fazi gradnje, je stranka želela čimprejšnjo vgradnjo toplotne črpalke zaradi sušenja estrihov. Hiša je imela 200 m2 ogrevalne površine, talno ogrevanje po celotnem objektu, predvidena izolacija pa je bila 20 cm.

Kakšno rešitev smo ponudili
Povpraševanje in ponudba
Ogled stavbe
Vgradnja toplotne črpalke
Zagon
Servis in podpora

Ekonomičen in učinkovit sistem za turistično stavbo

Uporabnik: Apartmaji Paula
Kraj: Cerklje na Gorenjskem
Model toplotne črpalke: Thermia Atec 16 Plus Twin kit (2 zunanji enoti)
Leto vgradnje: 2015

Dve zračni enoti za apartmajsko stavbo z wellness sobo

Opis izhodiščne situacije in izziv stranke

Gre za apartmajsko stavbo blizu smučišča Krvavec, ki tako pozimi kot tudi v ostalih letnih časih nudi različne možnosti športnih dejavnosti. Lastnik je želel ekonomičen in učinkovit sistem ogrevanja, ki bo zanesljiv tudi v hladnih zimskih dneh, predvsem pa, da bo imel popolnoma avtomatizirano delovanje brez dodatnih del.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj
Dimenzioniranje in ponudba
Ogled stavbe
Vgradnja toplotne črpalke
Zagon
Servis in podpora
Naslednji projekt

Štiri toplotne črpalke za najsodobnejši logistični center

Naslednji projekt

Toplotne črpalke v luksuznih apartmajih in butičnem hotelu

Naslednji projekt

Edinstven sistem v turistični stavbi ob jezeru Jasna v Kranjski Gori