03 425 54 00
O podjetju
Domov / Toplotne črpalke / Energetska nadgradnja z geotermalno toplotno črpalko – industrijske stavbe

Energetska nadgradnja z geotermalno toplotno črpalko – industrijske stavbe

Ker so industrijske stavbe praviloma večje, pomeni napačna ali manj optimalna izbira energetskega sistema tudi večji nepotreben strošek. Geotermalna toplotna črpalka je tudi za industrijske stavbe najgospodarnejša, najvarčnejša in od razmer na trgu neodvisna rešitev.

Izzivi s katerimi se soočate

Geotermalna toplotna črpalka rešuje

Visoke cene fosilnih goriv in negotovost pri dobavi

Ogrevanje s fosilnimi gorivi postaja preteklost. Energetska politika Evrope se odmika od konvencionalnih virov, kot sta plin in kurilno olje. Cena energije je vpeta med razpoložljivost virov in povpraševanje na trgu. Priča smo velikim spremembam, ki kažejo na negotovo prihodnost teh doslej glavnih virov energije za ogrevanje.

Energija iz zemlje je ključ do energijske neodvisnosti

Geotermalna toplotna črpalka ključno pripomore k energijski neodvisnosti. Za delovanje porabi najmanj električne energije in je daleč najučinkovitejša rešitev med obstoječimi alternativami. Industrijske stavbe, ogrevane z geotermalno toplotno črpalko, bodo v prihodnosti za energijsko samooskrbo potrebovale bistveno manjšo sončno elektrarno in hranilnik električne energije kot prostori, ki jih ogrevajo z alternativnimi rešitvami.

Visoki stroški ogrevanja z obstoječim ogrevalnim sistemom

Na skupni strošek ogrevanja poleg cene energenta vpliva tudi energijska učinkovitost ogrevalnega sistema. Najvišji izkoristek lahko pričakujemo od kondenzacijskih kotlov. V najboljšem primeru je ta skoraj 100-%, kar pa je pogojeno s stopnjo kondenzacije. Konvencionalni kotli na olje ali biomaso imajo relativno nizke izkoristke. Posebej nizko učinkovitost imajo tovrstni sistemi pri ogrevanju sanitarne vode v poletnih mesecih, ko izkoristek pade tudi pod 60 %. To je v kombinaciji z višjo ceno primarnega energenta vzrok za visoke stroške ogrevanja.

Visoka energijska učinkovitost čez vse leto

Pomembna prednost geotermalne toplotne črpalke je njena izjemno visoka sezonska učinkovitost, ki znaša kar do 615 %. To pomeni, da geotermalna toplotna črpalka za vsako porabljeno enoto električne energije ustvari kar do 6,15 enote toplotne energije. Tudi poleti, ko ogrevanja ne potrebujemo, toplotna črpalka skrbi za visokoučinkovito pripravo vroče sanitarne vode. Pri stroških ogrevanja lahko prihranite kar do 85 %. Elektrika je energijski vir z daleč najbolj stabilno ceno med vsemi energenti, kar ob visokoučinkoviti grelni napravi pomeni minimalni vpliv trenutnih razmer na končni strošek ogrevanja.

Življenjska doba ogrevalnega sistema je do 15 let

Izkušnje kažejo, da je povprečna življenjska doba ogrevalnega sistema približno 15 let. Tudi če je peč po pretečenih 15 letih še uporabna, se v takšni dobi že toliko spremeni situacija na trgu ali pa tehnologija napreduje, da je zamenjava za drug energent smiselna. Ob upoštevanju, da s sistemom na fosilna goriva v tej dobi nismo ustvarili prav nobenega prihranka, odločitev za zamenjavo ni težka.

Dolga življenjska doba toplotne črpalke in geosonde

Življenjska doba pravilno nameščene geosonde je praktično neomejena – izkušnje v domovini geosond, na Švedskem, pričajo, da geosonde po 50 letih uporabe dosegajo približno enake rezultate kot ob vgradnji. Naprave – geotermalne toplotne črpalke Thermia – pa brez težav delujejo v povprečju kar 20 do 30 let. Bistveno je tudi, da se investicija v toplotno črpalko, glede na prihranke, ki jih ustvari, izplača povprečno že v 10 letih. Nato črpalka deluje vsaj še enkrat toliko let, geosonda pa je uporabna še za vsaj eno generacijo. Po pretečenih 20 letih je ponovna investicija zato bistveno nižja in pripravljeni ste na naslednjih 20–30 let prihrankov.

Strah pred višjo vrednostjo investicije

Investicija v geotermalno toplotno črpalko je nedvomno višja v primerjavi z alternativami na fosilna goriva ali zračnimi toplotnimi črpalkami. Ali se ta investicija sploh kdaj povrne in če se, kdaj?

Investicija se v življenjski dobi geotermalne toplotne črpalke povrne kar nekajkrat

To je ena redkih naložb, ki se povrne, in to večkrat v svoji življenjski dobi. Pri menjavi starega sistema na fosilna goriva z novim ali pri prehodu na drugo gorivo ali biomaso lahko pričakujemo le malenkost nižje stroške in večjo zanesljivost, občutnih prihrankov pa ni. Pri biomasi prihranite le na račun svojega fizičnega dela. Geotermalna toplotna črpalka pa deluje desetletja ter vam zagotovi trajno varnost in trajno nizke stroške ogrevanja. Ključno pa je, da se vam nikoli več ne bo treba odločati o energentu in primerjati cen energije na trgu, saj boste imeli najboljšo rešitev.

Zahteven in invaziven poseg

Montaža toplotne črpalke zahteva velik poseg v okolico hiše, hkrati pa je toplotna črpalka estetsko in zvočno moteča. Zunanje enote lahko povzročajo tudi čezmeren hrup in vibracije, najbolj pa jih občutijo sosedje v strnjenih naseljih.

Nemoteč poseg v okolico

Geotermalna toplotna črpalka nima zunanje enote, zato ostane okolica stavbe tudi po vgradnji toplotne črpalke nespremenjena. Toplotna črpalka je nameščena v stavbi in je tiha, podobna sodobnemu hladilniku. Vrtanje je nedvomno poseg v okolico, a vrtamo navpično v zemljo. V okolju zunaj, kjer smo izvedli vrtino, ni vidnih posledic, treba je le na novo ozeleniti nekaj kvadratnih metrov zemljišča.

Svetovanje z izračunom prihranka

Ker ima vsaka stavba sebi lastne specifike in je težko približno oceniti prihranke, smo za vas pripravili preprost vprašalnik.

Koliko prihranim?

Vprašajte našega strokovnjaka

Želite izbrati popoln sistem ogrevanja in hlajenja za svoj dom ali poslovni prostor? Naši strokovnjaki vam bodo pri odločitvi svetovali in poskrbeli za energetsko učinkovitost sistema ter vašo brezskrbno prihodnost.

Kontaktirajte nas
Pokličite nas
+386 3 425 54 00

Ponujamo vam celovito rešitev za geotermalne toplotne črpalke

Optimalna rešitev za vsako nepremičnino.
Toplotne črpalke in geosonde svetovno priznanih proizvajalcev.
Pošten in odkrit odnos.
Svetovanje pri izbiri optimalne rešitve.
Strokovnost pri vseh fazah projekta.
Svetovanje in podpora na terenu ter na daljavo.

Koliko boste prihranili?

Geotermalna toplotna črpalka zaradi svoje visoke učinkovitosti omogoča najvišje prihranke med vsemi ogrevalnimi sistemi! Preverite kako se geotermalna primerja z ostalimi sistemi in kakšni so prihranki?

Preverite prihranek

Študije primerov izvedbe geotermalnih toplotnih črpalk

Edinstven sistem v turistični stavbi ob jezeru Jasna v Kranjski Gori

Adaptacija: turistična stavba
Vir energije: voda/voda, podtalnica
Leto vgradnje: 2018
Kraj: Kranjska Gora
Naziv: Chalet Jasna
Velikost stavbe: 900 m2
Izolacija stavbe: 10 cm stiropor, adaptirano stavbno pohišvo in izolacija ostrešja
Model toplotne črpalke: Thermia Mega S
Vgrajena moč toplotnih črpalk: 42 kW
Distribucija toplote: talno ogrevanje, radiatorji

Črpalka za trajnostni turistični razvoj

Opis izhodiščne situacije in izziv stranke

Investitor je pri prenovi turistične stavbe na edinstveni lokaciji ob jezeru Jasna v Kranjski Gori iskal rešitev, ki bo zagotavljala trajno zanesljivo ogrevanje in pripravo vroče sanitarne vode za apartmaje in gostinski lokal, predvsem v zelo hladnih zimskih razmerah, ko se zunanja temperatura pogosto spusti pod –15 °C. Stavba je pozicionirana v slikovitem, mirnem naravnem okolju, kjer hrup in postavitev zunanje enote toplotne črpalke ne pride v poštev.

Kakšno rešitev smo ponudili
Povpraševanje in ponudba
Izvedba in vgradnja geosonde
Vgradnja toplotne črpalke
Zagon
Zagon in podpora

Štiri toplotne črpalke za najsodobnejši logistični center

Novogradnja: poslovna stavba
Vir energije: voda/voda, podtalnica
Leto vgradnje: 2020
Kraj: Grosuplje
Uporabnik: Bekra logistika
Velikost stavbe: 16.100 m2
Izolacija stavbe: izolativni fasadni paneli
Model toplotne črpalke: Thermia Mega M
Vgrajena moč toplotnih črpalk: 400 kW
Distribucija toplote/hladu: kaloriferji v skladišču, ventilatorski konvektorji in talno gretje v pisarnah

 

Izbrali so premišljen izbor sistema

Opis izhodiščne situacije in izziv stranke

Bekra logistika, ukvarjajo z distribucijo izdelkov široke potrošnje. Zaradi potreb po novih skladiščnih kapacitetah so se odločili za investicijo v enega največjih in najsodobnejših logističnih centrov, znotraj katerega so želeli zagotoviti ugodno notranjo klimo za svoje zaposlene in obenem, skladno z zahtevami, izdelkov, ki jih skladiščijo, med katerimi so tudi prehrambni izdelki.

Kakšno rešitev smo ponudili
Povpraševanje, dimenzioniranje in ponudba
Projektiranje sistemske rešitve
Izvedba
Servis in podpora

Toplotne črpalke v luksuznih apartmajih in butičnem hotelu

Naziv: Terme Dobrna
Kraj: Dobrna
Novogradnja: turistična stavba
Vir energije: zemlja/voda, geosonde
Leto vgradnje: 2021
Velikost stavbe: 800 m2 obstoječi butični hotel + 500 m2 novozgrajeni luksuzni apartmaji
Izolacija stavbe: stari del brez izolacije, novi del zgrajen po sodobnih standardih
Model toplotne črpalke: Thermia Mega L
Vgrajena moč toplotnih črpalk: 60 kW
Distribucija toplote/hladu: talno in konvektorsko ogrevanje

Toplotne črpalke v luksuznih apartmajih in butičnem hotelu

Izhodišče

Naročnik, Terme Dobrna d.d., se je odločil za nadomestno gradnjo šestih luksuznih apartmajev, ki predstavljajo vrh ponudbe turističnega kompleksa, od katerih ima vsak svojo leseno masažno kad s termalno vodo. Cilj je bil zagotoviti rešitev za popolno udobje gostov ter ogromno količino vroče ogrete termalne vode za kadi in tuše. Rešitev je morala biti praktično neopazna.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj
Projektna naloga
Podpora pri projektiranju
Rešitev za dve stavbi
Geosonde pod temeljno ploščo stavbe
Vgradnja toplotne črpalke
Zagon
Integracija v centralni nadzorni sistem
Servis in podpora
Naslednji projekt

Štiri toplotne črpalke za najsodobnejši logistični center

Naslednji projekt

Toplotne črpalke v luksuznih apartmajih in butičnem hotelu

Naslednji projekt

Edinstven sistem v turistični stavbi ob jezeru Jasna v Kranjski Gori