03 425 54 00
O podjetju
Domov / Reference / Vgradnja geotermalne toplotne črpalke v luksuznih apartmajih in butičnem hotelu

Vgradnja geotermalne toplotne črpalke v luksuznih apartmajih in butičnem hotelu

Toplotne črpalke

Predstavitev rešitve

Naziv: Terme Dobrna
Kraj: Dobrna
Novogradnja: turistična stavba
Vir energije: zemlja/voda, geosonde
Leto vgradnje: 2021
Velikost stavbe: 800 m2 obstoječi butični hotel + 500 m2 novozgrajeni luksuzni apartmaji
Izolacija stavbe: stari del brez izolacije, novi del zgrajen po sodobnih standardih
Model toplotne črpalke: Thermia Mega L
Vgrajena moč toplotnih črpalk: 60 kW
Distribucija toplote/hladu: talno in konvektorsko ogrevanje

Izhodišče

Naročnik, Terme Dobrna d.d., se je odločil za nadomestno gradnjo šestih luksuznih apartmajev, ki predstavljajo vrh ponudbe turističnega kompleksa, od katerih ima vsak svojo leseno masažno kad s termalno vodo. Cilj je bil zagotoviti rešitev za popolno udobje gostov ter ogromno količino vroče ogrete termalne vode za kadi in tuše. Rešitev je morala biti praktično neopazna.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Pri izboru rešitve smo upoštevali zahtevo po hitrem ogrevanju termalne vode, vgrajenih je 6 kadi, vsaka prostornine 2 m3, kar pomeni nekoliko večjo potrebo po volumnu grelnika vode, predvsem pa dovolj močno in zmogljivo toplotno črpalko, ki bo sposobna hitre regeneracije volumna vode v grelniku, da bo ta v najkrajšem času pripravljena za polnjenje naslednje kadi. Dodatna zahteva je, da je sistem neopazen in tih, saj so apartmaji umeščeni v mirni del naselja Dobrna, obdani pa se le z zelenimi površinami.

Potek po korakih

Projektna naloga
Projektant strojnih inštalacij se je na nas obrnil s projektno nalogo, načrtovati sistem, ki bo zadostil omenjenim zahtevam po energiji ter bo hkrati energijsko izjemno učinkovit in bo pokril vse potrebe po regulaciji.

Podpora pri projektiranju
Po preučitvi zahtev naročnika in simulaciji delovnih ciklov za doseganje ciljev smo ugotovili, da potrebujemo približno 60 kW moči za pripravo vroče vode za termalne kopeli ter da se lahko cikli vrstijo drug za drugim, saj so poleg kadi v apartmajih tudi termalni tuši z velikimi pretoki vode. Ker nismo želeli tvegati prekinitve funkcije ogrevanja ali ohlajanja prostorov, smo predvideli rešitev, ki zmore hkrati opravljati tri funkcije – ogrevati vodo, ogrevati prostore in del prostorov po potrebi tudi hladiti. V sodelovanju s projektantom strojnih in elektroinštalacij smo pripravili PZI podloge strojne inštalacije in regulacije za izvedbo projekta.

Rešitev za dve stavbi
Predvidena moč naprave, ki jo narekuje potreba po ogrevanju vode, je za novozgrajene apartmaje prevelika, za te je potrebnih približno 15 kW, neizkoriščenih bi tako ostalo 35 kW. Poleg predvidene novogradnje je še obstoječa starejša vila, v kateri je butični hotel, ki se ogreva s peleti, hladi pa s hladilnim agregatom – povezava te stavbe na novi sistem je bila tako logična rešitev.

Geosonde pod temeljno ploščo stavbe
Predvidena toplotna črpalka Thermia Mega L deluje na zemeljski vir, v tem primeru geosonde, ki jih je bilo treba primerno umestiti. Ker predvidena novogradnja stoji na svoji parceli, vse okoli nje pa je v lasti občine, smo morali sonde namestiti pod temeljno ploščo stavbe – 10 sond globine po 100 m smo izvrtali pred betoniranjem plošče ter povezave med sondami in razdelilnim jaškom izvedli pod temeljnim tamponom. Od začetka del do vgradnje jaška smo porabili manj kot 14 dni in s tem zagotovili nemoten terminski plan za nadaljevanje gradbenih del.

Vgradnja toplotne črpalke
Po končani gradnji stavbe je izvajalec strojnih del vgradil toplotno črpalko skladno z našo strojno shemo in povezal še sosednji butični hotel. Elektroinštalater je skladno z načrtom izdelal elektro-regulacijsko omaro in izvedel ožičenje sistema. V zadnji fazi smo izvedli še prilagoditev obstoječega sistema v butičnem hotelu in prevezavo komponent na našo regulacijo. Tako ima naš sistem popoln nadzor nad distribucijo toplote in hladi v obeh stavbah.

Zagon
Po pregledu vseh inštalacij smo opravili priklop vseh komponent, opravili testiranje inštalacij ter naredili testni zagon.

Integracija v centralni nadzorni sistem
V sodelovanju z izvajalcem centralnega nadzornega sistema smo prek ModBus protokola integrirali regulacijo našega sistema v centralni nadzorni sistem Term Dobrna, tako ima tehnično osebje vizualni vpogled v ključne vrednosti ter nadzor in upravljanje z vsemi funkcijami sistema na daljavo.

Servis in podpora
Z uporabnikom smo v tesnem stiku in po zagonu smo opravili še nekaj optimizacij. Glede na namembnost stavbe smo jim na voljo vedno, ko bi nas potrebovali.

 

Vprašajte našega strokovnjaka

Želite izbrati popoln sistem ogrevanja in hlajenja za svoj dom ali poslovni prostor? Naši strokovnjaki vam bodo pri odločitvi svetovali in poskrbeli za energetsko učinkovitost sistema ter vašo brezskrbno prihodnost.

Kontaktirajte nas
Pokličite nas
+386 3 425 54 00