03 425 54 00
O podjetju
Domov / Reference / Udoben sistem za nadstandarden vila blok Botanični vrtovi

Udoben sistem za nadstandarden vila blok Botanični vrtovi

Toplotne črpalke

Predstavitev rešitve

Naziv: Vila blok Botanični vrtovi
Kraj:
Ljubljana
Novogradnja
: večstanovanjska stavba
Vir energije: zrak/voda
Leto vgradnje: 2020
Velikost stavbe: 4 stanovanjskih enot skupne površine 600 m2
Izolacija stavbe: masivna lesena gradnja po standardih pasivne stavbe
Model toplotne črpalke: 4 x iTec Eco 5
Vgrajena moč toplotnih črpalk: 20 kW
Distribucija toplote/hladu: talno ogrevanje in hlajenje, konvektorsko hlajenje

Izhodišče

Investitorji nadstandardnih stanovanj v središču Ljubljane so za svojo novogradnjo načrtovali sodoben in trajnosten sistem ogrevanja in hlajenja. Stranka je skupaj s svojimi projektanti stopila v stik z nami že v fazi načrtovanja in izrazili so željo, da bi predlagana rešitev upoštevala najnovejše trajnostne usmeritve in zapovedi energetske varčnosti.

Na osnovi pogovora so lahko naši strokovnjaki zbrali potrebe, želje in cilje investitorja ter pripravili konkreten predlog rešitve. Predlog je bil sprejet in tudi izveden skladno s projektom za izvedbo.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Ker gre za nadstandardna stanovanja in s tem bivanje na najvišji ravni udobja, je bila postavitev kakršnihkoli motečih elementov v neposredno bližino stavb nesprejemljiva. Idealna rešitev bi bila sistem na geosonde, a zaradi zelo majhne parcele in minimalnih odmikov med stavbo in parcelne meje parcele vrtanje ni bilo mogoče. Zato smo predvideli rešitev, ki ima v posameznem stanovanju le eno enoto, ki je videti kot hladilnik. Rešitev vključuje vse elemente, vključno z grelnikom sanitarne vode in hranilnikom toplote ali hladu, energijo pa pridobiva s pomočjo zunanje enote, ki smo jo postavili na streho posamezne stanovanjske enote. Tako je za stanovalce povsem neopazno in nemoteče.

Potek po korakih

Povpraševanje
Investitor je z nami kontaktiral v fazi izdelave PZI projektne dokumentacije. Glede na možnosti smo predlagali rešitev, ki izpolnjuje pričakovanja in cilje investitorja. Rešitev opravlja vse funkcije ob izjemno nizkih stroških obratovanja.

Dimenzioniranje in ponudba
Ker gre za relativno preprosto rešitev (stanovanja so velika v povprečju 120 do 130 m2 in energijsko nezahtevna), smo izbrali našo najmanjšo toplotno črpalko zrak/voda variabilne moči 1–5 kW z zunanjo enoto.

Vgradnja toplotne črpalke
Vgradnjo sistema je skladno s projektirano rešitvijo izvedel izvajalec strojnih inštalacij.

Zagon
Zagon sistema je bil pričakovano brez zapletov, saj je bila izvedba s strani izvajalcev kakovostno opravljena, pred zagonom pregledana s strani naših serviserjev, zagon posamezne enote pa je tudi potekal povsem brez težavo.

Servis in podpora
Investitorjevega predstavnika smo informirali z rešitvijo, z osnovnim upravljanjem in ukrepanjem ob morebitnih težavah, a vse od zagona do danes naše podpore še niso potrebovali.

Vprašajte našega strokovnjaka

Želite izbrati popoln sistem ogrevanja in hlajenja za svoj dom ali poslovni prostor? Naši strokovnjaki vam bodo pri odločitvi svetovali in poskrbeli za energetsko učinkovitost sistema ter vašo brezskrbno prihodnost.

Kontaktirajte nas
Pokličite nas
+386 3 425 54 00