03 425 54 00
O podjetju
Domov / Reference / Tudi velike stavbe lahko učinkovito in ekonomično hladimo 

Sistem hlajenja za industrijsko stavbo

Klimatske naprave

Predstavitev rešitve

Uporabnik: SIP strojna industrija d.d.
Kraj: Šempeter v Savinjski dolini
Model klimatske naprave: VRF sistem Gree GMV6 (492 kW)
Leto vgradnje: 2022
Velikost stavbe (m2): 8.000
Izolacija stavbe: fasada do 5 cm / streha do 5 cm
Obdobje uporabe za hlajenje: 4 meseci (maj–avgust)
Poraba elektrike za hlajenje: 180.000 kWh
Obdobje uporabe za ogrevanje: 6 mesecev (september–november, februar–april)
Poraba elektrike za ogrevanje: 324.000 kWh
Prihranek energenta primarnega vira ogrevanja – zem. plin: 931.000 kWh

Izhodišče  

Podjetje ima proizvodno halo, ki se je v poletnih mesecih prekomerno segrevala in temperatura v njej je pogosto dosegala tudi do 35 °C. Iskali so rešitev, ki bo poleg hlajenja omogočala tudi ogrevanje v pretežnem delu ogrevalne sezone, saj je uporaba obstoječega energenta – zemeljskega plina postala negotova.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj 

Podjetju smo svetovali vgradnjo VRF sistema Gree GMV6 (VRF – Variable Refrigerant Flow system – sistem s spremenljivim pretokom hladilnega sredstva), ki s svojo fleksibilnostjo omogoča priključitev kar do 256 notranjih enot na enoten centralni sistem v skupni moči vse do 4 MW (16 x 246 kW). Pri tem sta rokovanje in nadzor nad posameznimi enotami enostavnejša, možna pa sta celo upravljanje na daljavo in povezovanje s sistemi na različnih lokacijah.

Potek po korakih 

Povpraševanje 
Na podlagi predhodnega sodelovanja s podjetjem smo od oddelka za energetiko izvedeli, da se v prvi vrsti soočajo s prevelikimi toplotnimi obremenitvami v poletnih mesecih, hkrati pa si želijo zmanjšati stroške ogrevanja v zimskem obdobju. Po prvem sestanku smo prejeli povpraševanje z vsemi bistvenimi informacijami o obstoječem stanju na objektu.

Dimenzioniranje in ponudba 
Na osnovi tlorisov in vhodnih podatkov o poletnih toplotnih dobitkih prek ovoja stavbe in hkratnih notranjih toplotnih dobitkih iz proizvodnih linij smo svetovali namestitev 24 visokotlačnih kanalskih enot moči 22,4 in 28,0 kW. Le-te smo spojili z osmimi zunanjimi enotami moči vsake po 61,5 kW in nato vseh 8 sistemov povezali na en skupni centralni nadzorni sistem.

Ogled objekta 
Naši strokovnjaki so obiskali podjetje in si ogledali obstoječe stanje. Vodstvu podjetja so razložili vse korake projekta ter predstavili rešitev in ekonomski vidik investicije.

Vgradnja VRF sistema
Podjetje se je po vseh predstavljenih informacijah odločilo za predlagano rešitev. Vgradnja je trajala dober mesec dni. V prvi fazi je bilo vgrajenih več kot 1.100 m predizoliranih bakrenih cevi ter 3.600 m dovodnih in signalnih kablov. V drugi fazi sta sledila namestitev notranjih in zunanjih enot ter priklop inštalacij iz prve faze. Na koncu vgradnje smo vseh 8 sistemov tesnostno preizkusili z dušikom, jih zvakuumirali in dopolnili s hladilnim sredstvom.

Zagon 
Po zaključku vgradnje so naši serviserji nastavili vse parametre, opravili prvi zagon, vzpostavili centralni nadzorni sistem in izvedli šolanje uporabnikov.

Servis in podpora 
Stranko smo seznanili, da ji je v času življenjske dobe vgrajenega sistema na voljo naša tehnično-servisna služba, ki nudi hiter odziv za izvedbo morebitnih prilagoditev ali reševanje nastalih težav.

Izjava stranke 

“Odzivnost je enkratna, odzovejo se kadarkoli pokličemo ali pišemo. Hitro rešujemo, predvsem pa učinkovito.”

Vprašajte našega strokovnjaka

Želite izbrati popoln sistem ogrevanja in hlajenja za svoj dom ali poslovni prostor? Naši strokovnjaki vam bodo pri odločitvi svetovali in poskrbeli za energetsko učinkovitost sistema ter vašo brezskrbno prihodnost.

Kontaktirajte nas
Pokličite nas
+386 3 425 54 00