03 425 54 00
O podjetju
Domov / Reference / Štiri toplotne črpalke za najsodobnejši logistični center

Štiri toplotne črpalke za najsodobnejši logistični center

Toplotne črpalke

Predstavitev rešitve

Uporabnik: Bekra logistika
Kraj: Grosuplje
Novogradnja: poslovna stavba
Vir energije: voda/voda, podtalnica
Leto vgradnje: 2020
Velikost stavbe: 16.100 m2
Izolacija stavbe: izolativni fasadni paneli
Model toplotne črpalke: Thermia Mega M
Vgrajena moč toplotnih črpalk: 400 kW
Distribucija toplote/hladu: kaloriferji v skladišču, ventilatorski konvektorji in talno gretje v pisarnah

Izhodišče

Bekra logistika se ukvarja z distribucijo izdelkov široke potrošnje. Zaradi potreb po novih skladiščnih kapacitetah so se odločili za investicijo v enega največjih in najsodobnejših logističnih centrov, znotraj katerega so želeli zagotoviti ugodno notranjo klimo za svoje zaposlene in obenem, skladno z zahtevami, izdelkov, ki jih skladiščijo, med katerimi so tudi prehrambni izdelki.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Investitorju smo predlagali modularno rešitev s štirimi toplotnimi črpalkami Thermia Mega XL, kapacitete 25–100 kW. Sistem tako deluje z zvezno spremenljivo močjo v razponu 25 do 400 kW in zagotavlja pokritje vseh potreb po ogrevanju in hlajenju poslovne stavbe. Vir in ponor toplote je podtalna voda, ki jo črpamo iz vodonosnika v kamniti podlagi prek dveh vodnjaških vrtin. Sistem deluje z izjemno visoko učinkovitostjo, faktor učinkovitosti na letni ravni je v povprečju 5. Sistem ne potrebuje posebnega vzdrževanja in je popolnoma integriran v centralni nadzorni sistem stavbe, kar omogoča nadzor nad delovanjem in upravljanje z vsemi funkcijami na daljavo.

Potek po korakih

Povpraševanje
Investitor se je obrnil na nas na podlagi pozitivne izkušnje z nami pri reševanju ogrevanja in ohlajanja na drugi lokaciji. Kolebal je med zračno toplotno črpalko in sistemom voda/voda. Argumentirano smo podprli odločitev za sistem voda/voda in se lotili projektiranja.

Dimenzioniranje in ponudba
Za stavbo sta bila izdelana gradbena fizika in izkaz toplotnih potreb, ki je služil kot osnova pri dimenzioniranju sistema. Kljub relativno visokim zahtevam po toplotni in hladilni moči v izkazih smo na osnovi izkušenj določili nekoliko manjši sistem, ki pa je modularen in omogoča povečanje kapacitete brez večjega posega s preprostim dodajanjem modularnih enot, torej iz 4 x 100 na 5 x 100 kW.

Izvedba vrtin in vgradnja sonde
Vrtine je za naročnika izvajal izkušen vrtalec, ki je sledil in dosegel ciljani dotok in ponor podtalnice prek petih vrtin, od katerih sta dve črpalni, dve ponorni in ena kombinirana, črpalno/ponorna.

Vgradnja toplotne črpalke
Vgradnjo sistema je po naših navodilih opravil izvajalec strojnih inštalacij, ki je izvajal tudi vsa ostala strojnoinštalacijska dela v stavbi. Elektroinštalacijo je po naših načrtih izvedel elektroinštalater, ki je izvajal vsa dela za investitorja. V vseh fazah, od postavitve opreme na mesto do zaključka projekta, smo z izvajalci sodelovali tako, da je projekt potekal v smeri uspešnega zaključka.

Zagon
Potek zagona je odvisen od učinkovitosti priprave na zagon, le-ta pa se, kadar ekipe dobro sodelujejo med seboj, lahko zelo dobro opravi skozi predhodne faze izvedbe. Pri projektu Bekra logistike so bili izvajalci izjemno strokovni in rezultat je bil hiter in tekoč zagon, kjer smo najprej zelo hitro zagnali eno od štirih naprav, v drugi fazi, ko je bilo postavljeno IP omrežje, prek katerega toplotne črpalke komunicirajo med seboj, pa smo le še vključili preostale tri module.

Servis in podpora
Vodstveno in tehnično osebje na strani naročnika se je seznanilo z lastnostmi njihovega sistema, ki je tudi celovito integriran v centralni nadzorni sistem, kar omogoča popoln nadzor in upravljanje z vsemi funkcijami sistema. Od zagona do danes so potrebovali izjemno malo naše pomoči, vsa vprašanja smo rešili na daljavo in sistem deluje brez napak od prvega dne, ko je bil zagnan.

Vprašajte našega strokovnjaka

Želite izbrati popoln sistem ogrevanja in hlajenja za svoj dom ali poslovni prostor? Naši strokovnjaki vam bodo pri odločitvi svetovali in poskrbeli za energetsko učinkovitost sistema ter vašo brezskrbno prihodnost.

Kontaktirajte nas
Pokličite nas
+386 3 425 54 00