03 425 54 00
O podjetju
Domov / Reference / Novogradnja toplotne črpalke z najvišjim izkoristkom

Novogradnja toplotne črpalke z najvišjim izkoristkom

Toplotne črpalke

Predstavitev rešitve

Uporabnik: Aljaž B.
Kraj: Dobova
Model toplotne črpalke: Thermia Calibra Eco 8
Leto vgradnje: 2021
Izolacija stavbe: nizkoenergijska novogradnja
Sistem ogrevanja: talno gretje

Izhodišče

Investitor je kontaktiral z našim pooblaščenim partnerjem – inštalaterjem – že pred začetkom gradnje nove hiše. Potreboval je pripravo ponudbe za izvedbo vseh strojnih inštalacij v načrtovani novogradnji, vključno z vgradnjo toplotne črpalke. V projektu PZI je bila predvidena toplotna črpalka zrak/voda.

Želeli so predvsem učinkovit in varčen sistem ogrevanja, a tudi zadostno količino tople sanitarne vode. Ker je hiša moderna, so iskali zanesljive in najnovejše rešitve, ki jih bodo uporabljali dolgotrajno ter s čim manj vzdrževanja.

Stavba je nizkoenergijska, zato večino časa v letu potrebuje le minimalno moč za ogrevanje. V določenih ekstremnih pogojih pa je zaželeno, da imajo na voljo višjo moč in kratek čas ogrevanja sanitarne vode.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Stranka ni bila prepričana, kam natančno naj postavi zunanjo enoto za toplotno črpalko zrak/voda. Optimalna lokacija, ki bi omogočala čim krajšo povezavo z notranjo enoto, je bila preblizu predvidene terase. Stranka je imela dvome glede motečega zvoka in občutka pihanja, zato je razmišljala o možnosti geotermalne toplotne črpalke.

Inštalater je zato stranki predstavil vse prednosti geotermalne toplotne črpalke v primerjavi s sistemom zrak/voda. Priporočil je geotermalno toplotno črpalko Thermia Calibra Eco 8, katere grelna moč se prilagaja med 2 in 8 kW. Črpalka ima najvišje izkoristke in deluje praktično brez vzdrževanja. Ključno je, da izbrana rešitev ne povzroča hrupa, ima manjšo porabo elektrike in dvakrat daljšo življenjsko dobo, geosonda pa je praktično večna.

Potek po korakih

Povpraševanje
Stranka je stopila v stik z našim pooblaščenim inštalaterjem za izvedbo vseh strojnih inštalacij v novogradnji, vključno z vgradnjo toplotne črpalke. Prednosti geotermalne toplotne črpalke so jo prepričale že v prvem telefonskem pogovoru, zato je prosila za ponudbo.

Dimenzioniranje in ponudba
Moč in model toplotne črpalke sta bila izbrana na podlagi PZI dokumentacije za novogradnjo. Po izračunih bi bila dovolj zmogljiva geotermalna toplotna črpalka moči 5–6 kW. Vsekakor pa smo predlagali inverterski model Calibra Eco 8, kjer se moč uravnava z regulacijo obratov kompresorja in lahko deluje pri izhodni moči med 2 in 8 kW.

Na podlagi geološke strukture tal na lokaciji predvidene hiše in izračunane moči smo izračunali potrebno globino geosonde. Upoštevali smo tudi določeno rezervo, saj se geosonda dela enkrat v življenju, stranka pa si bo morebiti v prihodnosti želela tudi dodatno ogrevati še kakšen prostor, ki je trenutno predviden za shrambo, garažo in podobno.

Izvedba vrtin in vgradnja sonde
Ko je bila hiša zgrajena do primerne faze, smo izvrtali vrtino in vgradili geosondo. Med vrtanjem se je pokazalo, da je bila geološka napoved pravilna in da na mikrolokaciji ni bilo dovolj podtalne vode za sistem voda/voda. S tem smo stranko znova prepričali o strokovnosti naših in inštalaterjevih nasvetov ter pridobili njeno popolno zaupanje. Sam poseg izdelave geosonde ni motil ostalih gradbenih del.

Vgradnja toplotne črpalke
Takoj po izdelavi estrihov in položitve talnih oblog v kotlovnici smo izvedli montažo toplotne črpalke. Ker si je inštalater že predhodno pravilno postavil vse priključke, je bila izvedba končana v dobrem dnevu. Monter nas je tudi obvestil o načrtovanem datumu zagona.

Zagon
Ob zaključku vgradnje so naši strokovnjaki opravili prvi zagon, preverili vse ključne parametre ter poskrbeli za prilagoditve glede na specifiko hiše.

Servis in podpora
Stranko smo seznanili, da ji je v času življenjske dobe sistema na voljo naša pooblaščena servisna služba in da lahko večino morebitnih zapletov rešimo že prek nadzora na daljavo.

Vprašajte našega strokovnjaka

Želite izbrati popoln sistem ogrevanja in hlajenja za svoj dom ali poslovni prostor? Naši strokovnjaki vam bodo pri odločitvi svetovali in poskrbeli za energetsko učinkovitost sistema ter vašo brezskrbno prihodnost.

Kontaktirajte nas
Pokličite nas
+386 3 425 54 00