03 425 54 00
O podjetju
Domov / Reference / Nadgradnja ogrevalnega sistema z geotermalno toplotno črpalko voda/voda

Nadgradnja ogrevalnega sistema z geotermalno toplotno črpalko voda/voda

Toplotne črpalke

Predstavitev rešitve

Uporabnik: Franc M.
Kraj: Boštanj (Sevnica)
Model toplotne črpalke: Thermia Calibra Eco 8
Leto vgradnje: 2021
Velikost stavbe (m2): cca. 180
Način ogrevanja: Kombinacija radiatorjev in talnega gretja
Izolacija stavbe: 15 cm stene, 3-slojna okna, 25 cm streha
Predhodna poraba energenta: ni bila znana, saj se objekt ni konstantno uporabljal

Izhodišče

Investitor je kontaktiral z našim pooblaščenim partnerjem – inštalaterjem, za katerega je v lokalnem okolju izvedel, da so kakovostni ponudniki rešitev za ogrevanje. Želel je zamenjati obstoječi ogrevalni sistem, saj le-ta ni bil več cenovno vzdržen in okolju prijazen. Na plinski peči so se začele tudi določene težave pri delovanju. Ker so doma v neposredni bližini reke Save, so že v preteklosti naredili vrtine za sistem voda/voda, ki ima najvišje izkoristke glede na vloženo energijo. Ker ta sistem pridobi do 80 % energije iz obnovljivega vira, je bilo to za stranko pri iskanju rešitev ključno.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Ker je imela stranka vrtine za sistem voda/voda že pripravljene, narejen pa tudi že hidrološki preskus, je inštalater z nami kontaktiral, naj najdemo najbolj optimalno rešitev z najvišjimi izkoristki. Priporočili smo geotermalno toplotno črpalko Thermia Calibra Eco 8. Poleg vedno dodamo filtre in izmenjevalce toplote ter s tem zagotovimo, da od podtalne vode samo odvzemamo toploto, brez da jo neposredno cirkuliramo skozi toplotno črpalko. Na sistemu voda/voda ima ta črpalka SCOP faktor do 7,56, zato spada med najučinkovitejše vire ogrevanja nasploh.

Potek po korakih

Dimenzioniranje in ponudba
Na osnovi vstopnih podatkov o stavbi in lokaciji smo konfigurirali sistem ter določili potrebno moč toplotne črpalke. Ker ima stranka v hiši radiatorsko ogrevanje na direktnem krogu in talno na mešalnem, smo predvideli še manjši hranilnik toplote ter motorni pogon. Tako lahko s toplotno črpalko reguliramo temperaturo v vsakem krogu posebej in za oba nastavljamo ogrevalno krivuljo v odvisnosti od zunanje temperature. Inštalaterju smo pripravili ponudbo za opremo, ki jo mi dobavljamo, ter mu poslali vezalno shemo predvidenega sistema, da bo lahko na ogledu natančno ocenil strošek montaže.

Ogled stavbe
Ogled objekta so opravili predstavniki inštalaterja. Stranki so predstavili predlagano rešitev in tehnične specifikacije ter ji podali odgovore na odprta vprašanja. Na ogledu so naredili slike stavbe, zunanjosti in obstoječe kotlovnice, ki so jih kasneje poslali k nam. Na podlagi pridobljenih podatkov iz ogleda smo potrdili, da je predlagan sistem ustrezen. Dodali smo samo drug motorni pogon za mešalni ventil, saj obstoječi ni bil primeren za regulacijo s strani toplotne črpalke Thermia Calibra Eco. Na podlagi obnovljene ponudbe opreme in vrtin je monter ponudil stranki celotni sistem z vključeno montažo.

Izvedba vrtin in vgradnja sonde
Stranka je imela že izvedene vrtine za sistem voda/voda, ki smo ga v nadaljevanju uporabili.

Vgradnja toplotne črpalke
Zaradi že izvedenih vrtin smo hitro dobavili opremo neposredno na objekt, naš pooblaščeni monter pa je izvedel montažo kotlovnice v skladu z našo vezalno shemo.

Zagon
Ob zaključku vgradnje so naši strokovnjaki opravili prvi zagon, preverili vse ključne parametre ter poskrbeli za prilagoditve.

Servis in podpora
Po zagonu smo toplotno črpalko registrirali na serverju Thermia. Tako smo mi in stranka dobili dostop na daljavo, s katerim lahko spremljamo delovanje. Stranka lahko z napravo upravlja prek aplikacije na pametnem telefonu ter prejema morebitna obvestila o delovanju.

Vprašajte našega strokovnjaka

Želite izbrati popoln sistem ogrevanja in hlajenja za svoj dom ali poslovni prostor? Naši strokovnjaki vam bodo pri odločitvi svetovali in poskrbeli za energetsko učinkovitost sistema ter vašo brezskrbno prihodnost.

Kontaktirajte nas
Pokličite nas
+386 3 425 54 00