03 425 54 00
O podjetju
Domov / Reference / Ekonomičen in učinkovit sistem za turistično stavbo

Ekonomičen in učinkovit sistem za turistično stavbo

Toplotne črpalke

Predstavitev rešitve

Naziv: Apartmaji Paula
Kraj: Cerklje na Gorenjskem
Model toplotne črpalke: Thermia Atec 16 Plus Twin kit (2 zunanji enoti)
Leto vgradnje: 2015
Velikost stavbe (m2): 600–700

Izhodišče

Gre za apartmajsko stavbo blizu smučišča Krvavec, ki tako pozimi kot tudi v ostalih letnih časih nudi različne možnosti športnih dejavnosti. Lastnik je želel ekonomičen in učinkovit sistem ogrevanja, ki bo zanesljiv tudi v hladnih zimskih dneh, predvsem pa, da bo imel popolnoma avtomatizirano delovanje brez dodatnih del.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Stranka je poklicala v podjetje in izrazila zanimanje po zamenjavi obstoječega sistema v apartmajski stavbi. Med glavnimi razlogi za zamenjavo so bili navedeni visoki stroški ogrevanja tako objekta kot tudi sanitarne vode. Lastnik je navedel, da sta trenutno v objektu dva kotla, in sicer eden na trda goriva ter drugi na kurilno olje.

Ker gre za veliko stavbo z veliko apartmaji in wellness sobo, smo takrat ponudili dve zračni enoti Thermia Atec 16 Plus Twin kit – vsaka 16 kW, ki sta povezani z eno notranjo enoto. S tem smo zagotovili dovolj moči tudi v izredno nizkih temperaturah, hkrati pa ponudili tudi rešitev ogrevanja sanitarne vode z dvema grelnikoma. Tovrstna rešitev je bila še toliko bolj pomembna, saj gre v taki stavbi zaradi velikega števila gostov za zelo veliko porabo sanitarne vode.

Potek po korakih

Dimenzioniranje in ponudba
Na osnovi podatkov o stavbi in ogleda smo naredili izračun ter določili najustreznejšo konfiguracijo sistema. Glede na izkušnje in izračun smo v ponudbo dodali po dve zunanji zračni enoti, kar je bilo zadosti za pokritje izgub. Izdelali smo tudi poročilo o predvidenih stroških obratovanja predlaganega sistema.

Ogled stavbe
Na ogledu stavbe smo najprej poiskali prostor za postavitev notranje opreme, slikali obstoječe stanje ter se s stranko dogovorili o regulaciji temperature prostorov. Nato smo zunaj stavbe predlagali prostor za postavitev zunanjih enot ter kako naj bi se izvedla povezava v notranjost.

Stranka nas je povprašala o hrupnosti enot, mi pa smo ji podali podatke, na podlagi katerih smo kasneje skupaj našli rešitev glede lokacije.

Vgradnja toplotne črpalke
Pred vgradnjo toplotne črpalke se je v stavbi oglasil še monter, ki se je z lastnikom dodatno posvetoval glede izvedbe montaže. Na dan montaže je bila dostavljena oprema, ki so jo monterji postavili na predvidena mesta ter začeli z izvedbo. V projekt se je vključil tudi naš vodja, ki je s svojim strokovnim znanjem poskrbel za optimalno rešitev regulacije in sinhronega delovanja z obstoječim kotlom.

Lastniku smo tako med montažo predstavili prednosti omenjene vezave sistema, še posebej to, da lahko zunanji enoti delujeta v drugem režimu ločeni ena od druge. Ena v danem trenutku poskrbi za ogrevanje objekta in druga za ogrevanje sanitarne vode.

Zagon
V času zagona sta bila prisotna monter in vodja podjetja, ki je monterju z nasveti še dodatno pomagal do optimalnih rešitev regulacije. Po opravljeni električni instalaciji smo izvedli testiranje in pogon opreme.

Servis in podpora
Stranki smo podali informacije glede servisnih pregledov, ji predstavili online sistem in delovanje servisne službe. Lastnik je bil prek znancev že predhodno obveščen glede strokovnosti in ažurnosti podjetja Atlas, kar je za vse nas pomenilo veliko priznanje za naš trud.

Vprašajte našega strokovnjaka

Želite izbrati popoln sistem ogrevanja in hlajenja za svoj dom ali poslovni prostor? Naši strokovnjaki vam bodo pri odločitvi svetovali in poskrbeli za energetsko učinkovitost sistema ter vašo brezskrbno prihodnost.

Kontaktirajte nas
Pokličite nas
+386 3 425 54 00