03 425 54 00
O podjetju
Domov / Reference / Edinstven sistem za turistično stavbo v Kranjski Gori

Edinstven sistem za turistično stavbo v Kranjski Gori

Toplotne črpalke

Predstavitev rešitve

Naziv: Chalet Jasna
Kraj: Kranjska Gora
Adaptacija: turistična stavba
Vir energije: voda/voda, podtalnica
Leto vgradnje: 2018
Kraj: Kranjska Gora
Velikost stavbe: 900 m2
Izolacija stavbe: 10 cm stiropor, adaptirano stavbno pošitvo in izolacija ostrešja
Model toplotne črpalke: Thermia Mega S
Vgrajena moč toplotnih črpalk: 42 kW
Distribucija toplote: talno ogrevanje, radiatorji

 

Izhodišče

Investitor je pri prenovi turistične stavbe na edinstveni lokaciji ob jezeru Jasna v Kranjski Gori iskal rešitev, ki bo zagotavljala trajno zanesljivo ogrevanje in pripravo vroče sanitarne vode za apartmaje in gostinski lokal, predvsem v zelo hladnih zimskih razmerah, ko se zunanja temperatura pogosto spusti pod –15 °C. Stavba je pozicionirana v slikovitem, mirnem naravnem okolju, kjer hrup in postavitev zunanje enote toplotne črpalke ne pride v poštev.

Kakšno rešitev smo ponudili in zakaj

Glede na pozitivno prognozo o razpoložljivosti podtalne vode smo predvideli sistem voda/voda ustrezne kapacitete za pokritje vseh potreb po ogrevanju in vroči sanitarni vodi. Rešitev je bila investitorju takoj všeč, zato nas je povezal s projektantom strojnih inštalacij, s katerim smo definirali vse podrobnosti za izvedbo predvidenega sistema.

Potek po korakih

Povpraševanje
Investitor se je obrnil na nas po priporočilu izvajalca strojnih inštalacij, s katerim sicer dobro sodelujemo. Ko smo se prvič sestali, je bila stavba že v fazi prenove in po pridobitvi zadostnih informacij smo se hitro lotili postopka načrtovanja sistema. Investitorju smo predlagali, da čim hitreje izvede vrtine, da se potrdi razpoložljivost zadostne količine podtalne vode.

Dimenzioniranje in ponudba
Na podlagi gradbene fizike in izkaza toplotnih potreb stavbe smo predvideli sistem voda/voda s toplotno črpalko Thermia Mega S variabilne moči 14–42 kW z vso potrebno opremo. Investitor se je z rešitvijo strinjal in z njegovim strojnim projektantom smo hitro določili vse potrebno in mu pripravili podloge za izdelavo PZI projekta.

Izvedba vrtin in vgradnja sonde
Investitor je po našem priporočilu začel s pridobivanjem dovoljenja za raziskovalno vrtino in kmalu za tem z izvedbo vodnjaške vrtine, s katero je bil zagotovljen zadosten pretok vode za potrebe predvidenega sistema. Skladno z nivojem vode v vrtini in zahtevanim pretokom smo dimenzionirali in dobavili potopno črpalko, ki jo je vgradil inštalater strojnih inštalacij.

Vgradnja toplotne črpalke
Inštalater je skladno s projektom izvedel vgradnjo toplotne črpalke, hranilnika toplote ter grelnikov sanitarne vode, izvedel povezavo na dovod in povratek podtalnice ter uredil elektroinštalacijo v strojnici. Pomembna prednost vgradnje toplotne črpalke je izkoriščanje toplote vroče pare hladiva, ki na izstopu iz kompresorja dosega tudi do 90 °C. Ta toplota je uporabljena za dvig temperature vroče sanitarne vode tudi nad 70 °C, kar zagotovi ogromno količino vroče vode za potrebe gostov in kuhinje gostinskega lokala.

Zagon
Kadar je inštalacija narejena do potankosti odlično, je pri zagonu treba le preveriti vse podrobnosti, nastaviti parametre, po katerih bo sistem deloval, in stavba se že ogreva.

Servis in podpora
Predstavnika investitorja in del osebja smo seznanili z vgrajeno rešitvijo, osnovnim upravljanjem in ukrepanjem v primeru morebitnih težav. V prvi zimi so bile manjše težave zaradi premajhnih električnih varovalk, kar smo takrat začasno rešili z omejitvijo vrtljajev kompresorja in s tem učinkovito zmanjšali skupno priključno moč. S povečanjem varovalk je bila ta težava odpravljena.

Vprašajte našega strokovnjaka

Želite izbrati popoln sistem ogrevanja in hlajenja za svoj dom ali poslovni prostor? Naši strokovnjaki vam bodo pri odločitvi svetovali in poskrbeli za energetsko učinkovitost sistema ter vašo brezskrbno prihodnost.

Kontaktirajte nas
Pokličite nas
+386 3 425 54 00